Might retrigger with human chorionic gonadotropin be a solution for empty follicle syndrome after gonadotropin releasing hormone agonist trigger?

Turk J Obstet Gynecol. 2024 Sep 4;21(3):135-141. doi: 10.4274/tjod.galenos.2024.80439.

Abstract

Objective: This study aimed to determine whether the use of human chorionic gonadotropin (hCG) as a trigger could offer a potential solution for addressing empty follicle syndrome following the administration of a trigger for gonadotropin-releasing hormone agonist.

Materials and methods: A retrospective cohort analysis was conducted using data extracted from the hospital database pertaining to 415 patients who underwent in vitro fertilization (IVF) with an antagonist protocol triggered by a gonadotropin-releasing hormone (GnRH) agonist between December 2019 and January 2023 at the Acıbadem Maslak Hospital Assisted Reproductive Technologies Unit. All cases that failed to obtain oocytes and required rescue were analyzed.

Results: This study analyzed 415 women who underwent IVF using GnRH agonist-triggered antagonist protocols. Among them, 6 (1.4%) had empty folicle syndrome (EFS). Patients with EFS had lower luteinizing hormone levels and fewer oocytes, embryos, and blastocysts, resulting in lower oocyte utilization rate. However, pregnancy rates were similar, with no biochemical or ectopic pregnancies observed in the EFS group.

Conclusion: Use of an hCG retrigger in hyperresponders with no oocytes after GnRHa trigger may prevent cycle cancelation. Although the rates of egg utilization may decrease, oocyte maturity remains comparable. Frozen embryo transfer following hCG retrigger administration yields similar positive pregnancy test results and live birth rates.

Amaç: Bu çalışma, gonadotropin salgılatıcı hormon agonisti tetiklemesi sonrası karşılaşılan boş folikül sendromuna potansiyel bir çözüm olarak insan koryonik gonadotropin (hCG) ile yeniden tetiklemenin sonuçlarını değerlendirmeyi amaçlamıştır.

Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma, retrospektif bir kohort analizi olarak tasarlanmış olup, Acıbadem Maslak Hastanesi Yardımcı Üreme Teknikleri Birimi’nde Aralık 2019 ile Ocak 2023 tarihleri arasında gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) agonisti tetiklemesi sonucu tüp bebek (IVF) uygulanan 415 hasta verilerini içermektedir. Oosit elde edilemeyen ve yeniden tetikleme gereken tüm olgular bu çalışmada değerlendirilmiştir.

Bulgular: GnRH agonisti ile tetiklemenin ardından IVF uygulanan 415 hastanın 6’sında (%1,4) boş folikül sendromu (BFS) ile karşılaşılmıştır. BFS’li hastalarda luteinize edici hormon seviyeleri daha düşük, elde edilen oosit, embriyo ve blastokist sayısı da daha azdı, bu da oosit kullanım oranlarının daha düşük olduğunu göstermektedir. Ancak, BFS grubunda biyokimyasal veya ektopik gebelik olmaksızın benzer gebelik oranları elde edilmiştir.

Sonuç: GnRHa tetiklemesi sonrası oosit elde edilemeyen yüksek yanıtlı hastalarda hCG ile yeniden tetiklemenin siklus iptalini önleyebileceği görülmüştür. Bu yaklaşım oosit kullanım oranının azalmasına rağmen yeterli düzeyde olgun oosit elde edilmesini sağlamıştır. hCG ile yeniden tetiklemeyi takiben dondurulmuş embriyo transferi sonrası benzer pozitif gebelik testi sonuçları ve canlı doğum oranları elde edilebilir.

Keywords: Empty follicle syndrome; failed agonist trigger; rescue hCG trigger.