Knowledge, Attitude and Practice on Diabetic Wound Care Management among Healthcare Professionals and Impact from A Short Course Training in Sabah, Borneo

Medeni Med J. 2020;35(3):188-194. doi: 10.5222/MMJ.2020.02929. Epub 2020 Sep 30.

Abstract

Objective: Healthcare professionals with an advanced level of knowledge and skills on diabetic wound care management are needed to effectively manage complex wounds. This study aimed to determine the effects of an educational intervention to enhance the management of wound care among healthcare professionals.

Method: This study was part of a quasi-experimental pre-post research design where 82 healthcare professionals were recruited and assigned to intervention and control groups. The participants in the intervention group attended two days of educational intervention training on diabetic wound care management, while there was no intervention in the control group. A questionnaire on knowledge, attitude, and practice was applied before and one-month post-intervention to both groups.

Results: Pre-test resulted in a low level of knowledge 72.1% and 74.4%, negative level of attitude 67.4% and 66.7%, and a moderate level of practice 79.1% and 76.9% in both intervention and control groups respectively. Post-test resulted in increasing levels of knowledge (76.7%), positive attitude (100%), and practice (76.7%) in the intervention group. At the same time, there was no significant change in the control group. Repeated Measure ANOVA for within-subject and between-subject effects resulted in a statistically significant p-value of 0.001 for knowledge, attitude, and practice after the educational intervention.

Conclusion: Health professionals have only a moderate level of knowledge on diabetic wound care management. It is important to improve this level by specific trainings and by using a good training module.

Amaç: Karmaşık yapıdaki yaraları etkili bir şekilde yönetmek için diyabetik yara bakımı yönetimi konusunda üst düzeyde bilgi ve beceriye sahip sağlık uzmanlarına ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, sağlık çalışanları arasında yara bakımı yönetimini geliştirmeye yönelik bir eğitimsel müdahalenin etkilerinin belirlenmesi amaçlamaktadır.

Yöntem: Bu çalışma, 82 sağlık uzmanının müdahale ve kontrol gruplarına atandığı ön-son değerlendirmelerin olduğu yarı deneysel desende bir araştırmanın parçasıdır. Müdahale grubundaki katılımcılar, diyabetik yara bakımı yönetimi konusunda iki günlük eğitimsel bir müdahaleye katılırken, kontrol grubunda herhangi bir müdahale olmamıştır. Müdahaleden önce ve bir ay sonra her iki gruba bilgi, tutum ve uygulama üzerine bir anket uygulanmıştır.

Bulgular: Ön-test hem müdahale hem de kontrol grubunda sırasıyla %72,1 ve %74,4 olumsuz tutum; %67,4 ve %66,7 orta seviyede uygulama düzeyi; %79,1 ve %76,9 ile düşük bilgi düzeyleriyle sonuçlanmıştır. Son-test ise müdahale grubunda bilgi düzeyi (%76,7), olumlu tutum düzeyi (%100) ve yüksek düzeyde uygulama (%76,7) için artışlarla sonuçlanmıştır. Aynı zamanda, kontrol grubunda önemli bir değişiklik olmamıştır. Gruplar içi ve gruplar arası etki için uygulanan Tekrarlanan Ölçümlerde ANOVA, eğitimsel müdahaleden sonra bilgi, tutum ve uygulama için istatistiksel olarak anlamlı bir p-değeri (0,001) ile sonuçlanmıştır.

Sonuç: Sağlık çalışanları diyabetik yara bakımı yönetimi konusunda yalnızca orta düzeyde bilgiye sahiptir. Bu seviyeyi konuya özel tasarlanmış eğitimlerle ve iyi bir eğitim modülü kullanarak iyileştirmek önemlidir.

Keywords: Attitude; diabetic wound care management; educational intervention; knowledge; practice.