Objective: The objective of this study was to evaluate the causes of persistent nasal obstruction of patients after septoplasty.
Materials and methods: After exclusion of allergic rhinitis, non-allergic rhinitis and nasal polyposis, this study included 90 patients with nasal breathing problem who underwent septoplasty at least 4 months ago. After taking full history and completing otorhinological and endoscopic examination, all patients graded their extent of obstruction using the Nasal Obstruction Symptoms Evaluation scale.
Results: Our results showed only 45% of patients' persist septal deviation; besides other obstructive pathologies, 55% were detected after detailed otolaryngologic evaluation.
Conclusion: Therefore, septal surgeons need to observe all obstructive causes of the nose carefully before planning the procedure.
Amaç: Bu çalışmanın amacı septum cerrahisi geçirmiş olmasına rağmen burun tıkanıklığı şikayeti devam eden hastalarda buna neden olan durumun veya durumların değerlendirilmesidir.
Gereç ve yöntem: Alerjik rinit, non-alerjik rinit ve nazal polipozis hastalığı olmayan ve septum cerrahisi geçirme hikayesine sahip 90 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar anamnezleri alınıp otolaringolojik muayeneleri yapıldıktan sonra “Nasal Obstruction Evaluation” skalası ile değerlendirildiler.
Bulgular: Hastaların %45’inde persiste eden nazal septum deviasyonu saptandı. Diğer %55’inde de obstrüksiyona yapan diğer nedenler gözlemlendi.
Sonuç: Sonuç olarak septum cerrahisi ile uğraşan cerrahların ameliyat öncesi obstrüksiyona neden olabilecek tüm nedenleri saptaması ve cerrahi planlamanın buna göre yapılması hastayı ikinci bir nazal cerrahiden koruyacaktır.
Keywords: Nasal obstruction; endoscopic; rhinitis; septoplasty.